Ball de les Gitanes

Data de fundació

2006

President

Vanina Diaz

Membres

25

Contacte

La primera referència escrita del Ball de les Gitanes al Vendrell apareix en el programa de Festa Major de l’any 1877, tot i que se’n tenen referències des de l’any 1770. El ball, però, va desaparèixer fins a l’any 1995, en què l’Asociación Cultural de Extremadura el va recuperar i se’n va fer càrrec fins a l’any 2002. Amb la creació de L’Embarcada i amb la iniciativa d’uns joves de la vila, es torna a recuperar el ball l’any 2006, amb els seus trets característics, com els parlaments, les músiques, etc. La coreografia actual és fruit del mestratge de Raimon Casellas, de Vilafranca del Penedès, i de les aportacions dels mateixos balladors actuals. El Ball de les Gitanes consta de quatre parts bàsiques: l’Entrada, el Cordó, la Trena i els Galerons. L’Entrada s’executa en moviment, per avançar i per entrar a plaça o per sortir-ne. El Cordó és el moment en què es trenen i es destrenen les cintes al voltant del pal que aguanta l’estaquirot. La Trena és un ball semblant, però les cintes es trenen fora del pal, fent dos grups de quatre cintes. Una altra part és el ball de Galerons, una dansa en què es representa un flirteig entre el galeró i la gitana.

El Ball de les Gitanes és un ball parlat, és a dir, els balladors, entre cada una de les parts, diuen versos satírics que fan referència a la mateixa colla de gitanes i a les seves característiques, i també a l’actualitat de la vila.

El vestuari es basa en dos tipus d’indumentàries, que fan joc amb el personatge que es desenvolupa dins el Ball. Les gitanes representen l’ètnia que dóna nom al Ball i que es relaciona amb la venda de teixits. Porten espardenyes vermelles, enagos, faldilla florejada, davantal, camisa blanca i mocadors florejats creuats al pit. Els objectes d’ornament són la mitja cana (eina de mesurar) penjada al davantal amb unes quantes cintes i vetes, els clavells vermells que decoren el pentinat i les castanyoles. Els galerons, que són els nois que ballen al voltant de les gitanes, porten espardenyes vermelles, camalls vermells, pantalons i camisa blanca, faldellí vermell ribetejat de groc, faixa blava i mocadors florejats creuats al pit. L’objecte distintiu són les castanyoles. El capità, que és el cap del Ball de les Gitanes, es diferencia dels galerons perquè du un barret trenat al cap i la tralla a la mà, que fa petar per fer ballar les gitanes al voltant del pal. Per últim, trobem l’estaquirot, una figura encarregada d’aguantar el pal de les gitanes, de més de tres metres d’alçada, coronat per un ram de flors d’on surten les cintes de colors que les gitanes s’ocupen d’anar trenant durant el ball. L’estaquirot va vestit com un galeró.

La música del Ball ha estat composta per Jordi López i la interpreten Les Gralles del Baix Penedès, utilitzant el grall. Les músiques es divideixen en tres motius tradicionals: l’Entrada o Passada, el Ball o ball de Cintes, i els Galerons o ball amb Galerons.